Toegang jeugdhulp overzichtelijk in interactief handboek

24-03-2023
433 keer bekeken

Wil jij in een paar stappen weten hoe de toegang tot jeugdhulp in Haaglanden is georganiseerd? Het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden lanceerde tijdens de Ontwikkeltafel van 16 maart het Handboek Toegang Jeugdhulp. Het is een interactief document met een handig overzicht welke stappen er zijn.

Je vindt er antwoord op vragen als: Wat komt er allemaal bij kijken als jeugdigen, jongeren en/of ouders vragen om hulp? Wat is de eerste stap? Welke regels en afspraken zijn er? Het is speciaal ontwikkeld voor professionals, waaronder medewerkers van de lokale toegang bij gemeenten en professionals van gecontracteerde aanbieders. Ook zorgbemiddelaars, kwaliteitsmedewerkers en mensen die zich met administratieve processen bezighouden kunnen er relevante informatie vinden.

Het handboek laat duidelijk zien wie je wanneer moet betrekken. Ook zijn regels die gelden binnen regio Haaglanden gebundeld naar snelle links of praktische documenten. Het handboek is met open armen ontvangen door aanwezigen tijdens de Deeltafel over deze nieuwe online tool. “Heel fijn dat alles nu op één plek te vinden is”, aldus één van de professionals in de zaal. “Je kunt er van alles vinden: van informatie over de privacy tot en met voorbeelden van maatschappelijke resultaten. Ook goed dat het vrij toegankelijk is voor iedereen. Aan de hand van de stappen kunnen we aan ouders uitleggen hoe jeugdhulp werkt.”

Het Handboek Toegang Jeugdhulp maakt onderdeel uit van contracten tussen gemeenten en aanbieders. Het sluit aan bij de landelijke richtlijnen ‘Samen beslissen’ voor jeugdhulp en is ontwikkeld door een team met experts namens acht aanbieders en vijf gemeenten in regio Haaglanden onder supervisie van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden. Twee keer per jaar wordt het handboek geactualiseerd.

Ga naar Handboek Toegang Jeugdhulp
Ga naar animatiefilmpje Handboek Toegang Jeugdhulp

Heb je vragen over het handboek of tips? Neem dan contact op met minke.jellema@sbjh.nl of yvonne.carels@sbjh.nl.

Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden

Afbeeldingen

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen