Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen zijn er verschillende raadsleden geïnstalleerd voor wie Jeugdhulp een nieuw onderwerp is. Op 12 september jl. organiseerden het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Kennisnetwerk Jeugd daarom een regionale bijeenkomst voor ruim 40 gemeenteraadsleden uit Haaglanden. Dit deden zij in samenwerking met JONG doet mee!, de Regionale Oudersraad en het Platform H10-raadsleden.
Lector Rob Gilsing presenteerde in vogelvlucht het doel en de stand van zaken in de transformatie. Aad Kouwenhoven van het Programmabureau nam de deelnemers vervolgens mee in de regiovisie en de monitoring daarvan. Het laatste uur gingen de raadsleden met elkaar in gesprek over hun prioriteiten en een aantal hete hangijzers in de jeugdhulp. Wij spraken daarna nog even door met, Irene Jansen-Dirkx, één van de ervaren raadsleden uit de H10-gemeenten. Zij is raadslid in Rijswijk voor Wij Rijswijk en moeder van twee. Zij zet zich met hart en ziel in voor de jeugd in haar gemeente.
We zijn nieuwsgierig wat Irene drijft als raadslid. Daar hoeft Irene niet lang over na te denken: “Ik wil zorgen dat jongeren en kinderen een eerlijke kans krijgen in de maatschappij ongeacht waar ze vandaan komen en wat ze meegemaakt hebben. Maar ik had er vooraf geen idee van dat jeugdzorg zo complex is. Zó veel lagen en diversiteiten in de gehele keten, dat heeft wel even geduurd voor ik dat helemaal goed doorhad. Als je dat overziet, krijg je ook door aan welke knoppen je kunt draaien als raadslid. Maar ik besef dat die invloed niet heel groot is. Die invloed ligt echt vooral bij de professional, die helpt letterlijk het kind!”
Irene vertelt dat je als raadslid ook een controlerende functie hebt, rekening houdend met de overkoepelende wetten, processen en richtlijnen. Hoe werkt het zorgsysteem en verlopen de financiële stromen die daarbij horen goed?
Zij vindt het daarnaast ook heel belangrijk om in gesprek te blijven met ouders en jongeren. Irene vertelt: “Tijdens de raadsledenbijeenkomst kregen we een presentatie over de regiovisie monitor. Naast dat het goed is om hierover geïnformeerd te blijven, was de aanwezigheid van de Regionale Oudersraad en JONG doet mee! van grote impact. Ik vind het belangrijk om te horen wat er bij hen leeft en speelt. Dan hoor je uit eerste hand wat het effect is van alle regels en wat er leeft in de praktijk.”
Waar valt volgens Irene nog winst te behalen? “Als we het gesprek aangaan hoe wij de administratieve lasten kunnen verminderen voor de professionals. Die zijn nu zo’n 40% van hun tijd bezig met administratief werk wat ten koste gaat van de zorg die zo nodig is bij jongeren en kinderen.
Naast het creatief denken, is positief zijn ook belangrijk. Niet alleen maar zeggen wat er fout gaat, maar ook komen met een oplossing of in ieder geval een positieve houding hebben om het te willen oplossen. “
Op 11 oktober vindt er wederom een regionale bijeenkomst voor raadsleden plaats. Is dat nou wel nodig? “Ja, het is goed om met zoveel partijen te kunnen praten en luisteren wat er leeft in de dagelijkse realiteit. Het gesprek aangaan met jongeren, ouders, beleidscollega’s en raadsleden van de 10 gemeenten is daarbij belangrijk en van grote waarde. Op zo’n avond heb je de één-op-één gesprekken waar je meer op inhoud met elkaar doorpraat en feeling krijgt waar we als regio voor staan. Het is prettig om te zien en te horen dat we dezelfde visie delen en ook kunnen leren van elkaar.”
Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden