Hoe ziet een dag van een jeugdzorgwerker bij jeugdbescherming en jeugdreclassering eruit? Allereerst leggen we het verschil uit. Jeugdbescherming zorgt voor een veilige thuissituatie voor jongeren. Jeugdreclassering zorgt ervoor dat jongeren na aanraking met de politie op het rechte pad blijven. Voor elke situatie zorgen jeugdzorgwerkers voor de meest passende oplossing, samen met het kind en de ouders. Wat daar allemaal bij komt kijken legt jeugdzorgwerker Maurice Pieterson uit.
Maurice is vader van vijf kinderen en een pleegdochter en hij wordt binnenkort ook opa. Hij heeft in zijn carrière diverse banen gehad. Ook heeft hij zeven jaar niet gewerkt om voor zijn kinderen te kunnen zorgen. "Vader zijn van 5 kinderen leert je meer waarderen dat een goede basis belangrijk is en die basis gun je alle kinderen, zodat zij weer een goede toekomst voor zichzelf kunnen opbouwen. Daarom werk ik graag als jeugdzorgwerker. Geen dag is hetzelfde. De ene dag sta ik in de rechtszaal omdat ouders niet mee willen helpen met bijvoorbeeld het verlenen van een ID van hun kind. En de andere dag slokt de gehele administratieve rompslomp me op. Dossiervorming moet op drie verschillende plekken worden verwerkt. Dat zou toch beter moeten kunnen? Afgelopen periode met Corona was het ook lastiger om goed het contact met de jongeren te onderhouden. Dan is via Teams overleggen met ouders niet altijd het meest handige.”
Maurice besteedt het liefst zijn tijd aan de jongeren, bijvoorbeeld door even samen te lunchen in een ongedwongen sfeer. Daarmee bereik je zoveel meer dan in een kamersetting. Helaas is dat met een caseload van 18 kinderen niet altijd mogelijk. Maurice is een goed benaderbaar persoon, jongeren kunnen hem altijd bellen of even een berichtje via WhatsApp sturen. Bij gezinnen waar het soms moeizaam verloopt, werkt Maurice met een collega om te bekijken wat mogelijk is om beter in contact te komen met het gezin om zo uithuisplaatsing te voorkomen. “Dit zijn zware trajecten maar we doen er alles aan om met elkaar het gezin en de kind(eren) te helpen. Het geeft een goed gevoel als het lukt om kinderen bij bijvoorbeeld familie onder te brengen in plaats van bij pleegouders. Soms spelen er zoveel zaken in een gezin. Dan gaat het niet alleen om problematiek rondom het kind, maar kan er bijvoorbeeld ook sprake zijn van schulden. Dan pakken we de problemen in een breder perspectief aan en stemmen we daarop de hulp af.”
Maurice geeft ook aan dat er momenteel een te hoge caseload is. “Er zijn zoveel werkzaamheden die erbij komen, dat het werk wel een stuk zwaarder en moeilijker is geworden. Als de administratieve belasting verminderd kan worden, zou dat ten goede komen van het kind. Dat geeft ruimte en tijd om de aandacht te geven daar waar het het hardst nodig is.”
Maurice Pieterson
Jeugdzorgwerker
William Schrikker Jeugdbescherming & Jeugdreclassering
E mpieterson@wsg.nu
|
|