Professionals kruipen in de huid van een cliënt

542 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de deelsessie ‘De Ontmoeting – Nieuw perspectief op maatschappelijke vraagstukken’ van de regionale conferentie Bewogen en bevlogen werden professionals aangespoord om met een nieuwe blik naar hun werk te kijken. Ze kropen in de huid van ‘Yvonne’ die als alleenstaande moeder in armoede leeft.

Welke keuzes maak je als je € 50 per week te besteden hebt, was de oefening. Eline en Suzanne, begeleiders vanuit Onzichtbaar Den Haag, konden vanuit hun eigen ervaring de professionals goed laten voelen hoe het is om in de schoenen van de ‘cliënt’ te staan. Steeds meer kinderen groeien op in armoede, je staat met 10 – 0 achter. Toch wordt alles van je verwacht als je volwassen bent.

Armoede is topsport

Welke impact heeft het op het dagelijks leven om rond te komen met heel weinig geld?

Eline liet bijvoorbeeld automatische incasso’s storneren om naar de Efteling te gaan en was vervolgens 1,5 jaar bezig om het te kunnen terugbetalen. Hoe vertel je tegen de juf dat je een schoolreisje van € 5 niet kunt betalen? Wat doe je als je moeder met spoed is opgenomen in het ziekenhuis? Ga je zwartrijden met de tram of stel je het bezoek uit? Voor de professionals waren deze vragen echte eyeopeners door zich als ‘cliënt’ in te leven in plaats van te beredeneren wat vanuit het ‘systeem’ nodig is.

Welke keuzes maak je als je € 50 per week te besteden hebt?

Met inspirerende ideeën voor hun werk sloten de professionals de workshop af met reflectievragen. ‘Hoe draag ik bij aan een (nieuw) systeem? Of ‘welke impact heeft mijn werk op mensen in kwetsbare situaties?’ Deelnemers gaven tot slot ook tips: “Sociale wijkteams moeten op scholen aanwezig zijn om zaken op te lossen. Laat jeugdhulp als instelling opschuiven naar school en in de wijk.”

“Durf met vrienden wel het echte gesprek aan te gaan” adviseerde een andere deelnemer.

Eline sloot de workshop af met een eenvoudig verlangen: “Het liefst wil ik na zoveel gedoe met geld ‘s avonds eigenlijk gewoon een knuffel.”

 

 

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen