Kenniscentrum Kind en Scheiding: van 19 naar 285 gesprekken per maand

679 keer bekeken 0 reacties

Wendy van Vliet, accountmanager van ons regionale Kenniscentrum Kind en Scheiding, stond zes jaar geleden aan de wieg van het kenniscentrum. In het themanummer van Sprank Magazine over scheiden blikt zij terug op de ontwikkeling en groei van het kenniscentrum.

Het werd nog voor de adviezen van Rouvoet, opgericht op initiatief van Jeugdformaat, een stichting die jeugd- en opvoedhulp biedt. “Ik heb zelf een achtergrond als schoolmaatschappelijk werker en had ook veel te maken met de gevolgen van scheidingen."  zo vertelt Wendy. "We vonden destijds dat er een punt in de regio moest zijn waar ouders laagdrempelig informatie en ondersteuning konden vinden. We waren landelijk voorloper. Nog steeds vragen gemeenten ons om advies. En ook professionals met vragen over scheidingen kunnen bij ons terecht.”

Het centrum wordt inmiddels ondersteund door de negen gemeenten in de regio Haaglanden. “We hoeven gemeenten nu niet meer uit te leggen dat ze hierin een rol hebben. Scheidingen hebben grote gevolgen, daarvan is men zich wel bewust. Alleen de financiering van de ondersteuning is nog ingewikkeld. Valt dit nu onder jeugdzorg of Wmo? Dat is voor veel gemeenten nog een vraagstuk.”

Behoefte aan informatie onder scheidende koppels is er zeker, weet Van Vliet. “Het eerste jaar zaten we op 19 gesprekken per maand, dat is nu gestegen naar 285 per maand.” De 11 medewerkers van het centrum krijgen de meest uiteenlopende verhalen te horen van mensen die een scheiding overwegen tot gezinnen waar een van de partners het huis al uit is.

Scheiden is een transitie, houdt ze ouders vaak voor. “Een periode van rouw, van afsluiting. Dat is een heel proces en het helpt als je tot een gezamenlijk ouderschapsvisie kan komen. Wat willen jullie dat jouw kind ziet als het over 25 jaar naar jou als ouder kijkt?” Of dit alles helpt om conflictscheidingen te voorkomen? Dat is lastig aan te tonen, zegt Van Vliet. “Maar ik werk al jaren rondom dit thema en ik geloof echt in deze laagdrempelige aanpak, waarbij het belang van het kind vooropstaat. En geloof me, echt bijna alle ouders die wij spreken, willen het beste voor hun kinderen.”


Wil jij weten wat het Kenniscentrum Kind en Scheiding voor jouw organisatie en cliënten kan betekenen? Op 5 april van 10 tot 11 uur staat er een online voorlichtingsbijeenkomst gepland. Werk je in de regio Haaglanden, dan ben je van harte welkom! Voor meer informatie en aanmelden: https://lnkd.in/e6RgiTTT .

Het gehele artikel in Sprank Magazine, waarin onder andere tips aan gemeenten te lezen zijn, lees je hier.

Afbeeldingen

0  reacties

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen