Nieuwsflits Ontwikkeltafel februari 2024

383 keer bekeken 0 reacties

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over jeugdhulp in onze regio? Voor professionals bij partners en de aangesloten gemeenten in Haaglanden hierbij een update. Je vindt hier inspirerende verhalen, ervaringen van de deelnemers aan de Ontwikkeltafel.

Nieuwsflits Ontwikkeltafel

Fysieke Ontwikkeltafel 29 februari 2024

Ruim 160 mensen kwamen af op de Ontwikkeltafel van 29 februari in Zoetermeer. Martijn Dahmeijer, directeur Samenleving Midden-Delfland deed de aftrap tijdens het plenaire onderdeel van het programma en Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg van Hogeschool Leiden hield een pleidooi voor veranderingen in het jeugdzorgmodel.

Managers van jeugdhulpaanbieders, een afvaardiging van gemeenten en medewerkers van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden en het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden bogen zich over vraagstukken tijdens Deeltafels. Wil je meer weten? Ga dan naar de map Hervormingsagenda Jeugd.

"Kostenbeheersing is als ontwarren kluwen wol", een interview met Martijn Dahmeijer

Martijn Dahmeijer, directeur Samenleving van gemeente Midden-Delfland, deed namens de directeuren van de 9 betrokken gemeenten de aftrap van de fysieke Ontwikkeltafel. Hij schetste de achtergrond van de bestuurlijke opdracht om een voorstel te ontwikkelen gericht op kostenbeheersing: de kosten van jeugdhulp zijn opnieuw aan het stijgen, na een periode van stabilisatie, terwijl de gemeenten te maken krijgen met een afname van beschikbare middelen vanwege de Hervormingsagenda.

Lees meer >

Naar een ander jeugdzorgmodel op basis van zelfregulatie

Gastspreker Prof. Dr. Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, pleitte voor een ander jeugdzorgmodel. Een model waarbij kritischer wordt gekeken naar het nut en de noodzaak van hulp en door mee te durven gaan met de wensen van de gezinnen. Ook al kan dat in de ogen van de professionals risico’s met zich meebrengen.

Lees meer >

De Deeltafels tijdens de fysieke Ontwikkeltafel

Onderstaande thema's werden besproken aan de 6 Deeltafels.

  • Deeltafel 1: Jeugdhulp met verblijf
  • Deeltafel 2: Sturing zorglandschap
  • Deeltafel 3: Begeleiding
  • Deeltafel 4: Overbruggingszorg
  • Deeltafel 5: Aanpak richting uitstroom
  • Deeltafel 6: Kostenbewustzijn GI, Lokale teams en cliënten

Lees meer over de Deeltafels

Heb je vragen of suggesties hierover? Neem dan contact op via: ontwikkeltafel@sbjh.nl.

 

Agenda

Ontwikkeltafel

Wil jij de komende maanden ook actief deelnemen aan de Ontwikkeltafel? De eerstvolgende vindt plaats op donderdag 21 maart bij Dekker Sport in Zoetermeer. Je vindt meer informatie over het programma op de aanmeldpagina. De overige geplande data staan in onze agenda. Sommige bijeenkomsten zijn op locatie en bij de meeste kun je digitaal aansluiten. Je ontvangt per Ontwikkeltafel een uitnodiging.

Trainingen Routekaart naar Veiligheid

Voor professionals die werken met gezinnen/huishoudens (0-100) waar onveiligheid speelt, zijn er regionale trainingen beschikbaar. Pak je kans en schrijf je nu in via website Meldcode Haaglanden. Daar vind je ook meer informatie over de data, de inhoud en opzet van de trainingen.

Inspirerende verhalen regio Haaglanden

Regelmatig kun je inspirerende verhalen lezen op jeugdhulphaaglanden.nl. Heb je zelf nieuws dat je graag zou willen delen met professionals in regio Haaglanden of medewerkers bij de gemeenten? Stuur dan een bericht naar nieuws@sbjh.nl.

Actuele regioverhalen

Regio Haaglanden doet mee aan een landelijk programma voor een fundamentele herziening van de veiligheidsketen. Benieuwd naar ervaringen van professionals?

Meer weten hoe je gefaseerd kunt samenwerken aan veiligheid (GSAV) bij de aanpak van huiselijk geweld?

Daan de Rijk, programmamanager van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden richt zich vooral op maatschappelijke impact en de kracht van samenwerking. Benieuwd naar hoe hij zijn verbindende rol invult?

Het programma Aanpak huiselijk geweld heeft twee interessante podcasts opgenomen: 1. digitale veiligheid bij huiselijk geweld en 2. bestuurlijke maatregelen en huiselijk geweld

 

 

Lid worden van de community?

Wil je een collega de kans bieden lid van de community te worden? Stuur dan deze link door: www.jeugdhulphaaglanden.nl/samenwerken. Alle community-leden blijven automatisch op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze regio via een nieuwsbrief. Ook kunnen zij op de website (met inloggevens) documenten van de Ontwikkeltafel bekijken en zien welke werkgroepen in Haaglanden actief zijn.

Deze nieuwsbrief gaat naar professionals van gemeenten en jeugdhulpaanbieders in Jeugdhulpregio Haaglanden: Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Den Haag, Westland, Delft, Voorschoten, Wassenaar, Rijswijk, Midden-Delfland, Zoetermeer.


Heb je nieuws of wil je reageren?
Stuur een bericht naar: → 
nieuws@sbjh.nl 

Vragen over het Haags Toekomstperspectief voor Jeugd- en Gezinshulp? 
Gemeente Den Haag wil komen tot een nieuwe vorm van samenwerking met
aanbieders (waarbij de ambitie gezins- en gebiedsgericht werken centraal staat).

Stuur een bericht naar: → toekomstjeugdhulp@denhaag.nl

Je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief

Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden
Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 
Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag
T: (085) 4855417

www.jeugdhulphaaglanden.nl

Bezoekadres:
Spui 70, 2511 BT Den Haag (Stadhuis)

Wil je de manier wijzigen waarop je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je 
gegevens bijwerken of je afmelden voor deze lijst.

Afbeeldingen

0  reacties

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen