Special Bewogen en bevlogen

204 keer bekeken 0 reacties

Op donderdag 5 oktober jl. organiseerde Jeugdhulp Haaglanden wederom een regionale conferentie over alle actuele ontwikkelingen in het brede jeugdhulpveld. In deze Special van onze nieuwsbrief vind je een beeldverslag en een aantal verdiepende artikelen over enkele deelsessies.

Special Bewogen en bevlogen
1 november 2023

Aangrijpende ervaringsverhalen, bezieling en betrokkenheid

Deelnemers zaten op het puntje van hun stoel tijdens de indrukwekkende opening van de regionale conferentie over jeugdhulp in Haaglanden. Ervaringsdeskundigen van Onzichtbaar Den Haag trapten af met rauwe, aangrijpende verhalen. Hoe voelt het om klem te zitten door wat je is overkomen in je kindertijd? Waar vind je dan houvast, wat geeft hoop? Tijdens de interactieve sessies was er ruimte voor gesprekken over nieuwe inzichten, eigen ervaringen en over oplossingen voor het dichten van de kloof tussen de leef- en systeemwereld. Hoe kun je als professional vanuit bevlogenheid gezinnen blijven helpen binnen de gegeven kaders, protocollen en regels?

Daan de Rijk: “De bezieling en betrokkenheid die ik in mijn eerste week als programmamanager Jeugdhulp Haaglanden heb gezien, geeft mij extra motivatie om te werken aan jeugdhulp die beschikbaar is wanneer nodig. Samen met alle betrokkenen blijven we leren met en van elkaar om passende ondersteuning (binnen of buiten of jeugdhulp) te realiseren.” Paul Grob valt hem bij: “Het systeem, dat zijn wij: gemeenten, aanbieders en ketenpartners. Geïnspireerd gaan wij verder aan de slag met oplossingen die er echt toe doen voor kinderen en gezinnen.”

Deze special van onze nieuwsbrief biedt een impressie van de regionale conferentie via een beeldverslag. In de verdiepende artikelen vind je daarnaast een beknopt verslag van enkele deelsessies over actuele thema's.

Veel leesplezier!

Daan de Rijk
Programmamanager Jeugdhulp Haaglanden

Paul Grob
Directeur Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 

Beeldverslag

Download hier het beeldverslag voor een snelle impressie van de regionale conferentie.

 

 

Bewogen en bevlogen

‘De kloof overbruggen tussen de leefwereld en de systeemwereld’, dat was het centrale thema van de regionale conferentie van Jeugdhulp Haaglanden die op 5 oktober jl. plaatsvond.

Lees meer >

Betrek mij gewoon

De resultaten van het onderzoek Ketenbreed Leren met 31 unieke levensverhalen vormden de basis voor de deelsessie ‘Betrek mij gewoon! - op zoek naar verbeterkansen in de jeugdhulp’. Het onderzoek ging over de ervaringen van jongeren tijdens intensieve, specialistische hulpverleningstrajecten. 

Lees meer >

Professionals kruipen in de huid van een cliënt

Tijdens de deelsessie ‘De Ontmoeting – Nieuw perspectief op maatschappelijke vraagstukken’ van de regionale conferentie Bewogen en bevlogen werden professionals aangespoord om met een nieuwe blik naar hun werk te kijken. Ze kropen in de huid van ‘Yvonne’ die als alleenstaande moeder in armoede leeft.

Lees meer >

Vragen staat vrij: krijg beter zicht op pleegzorg

Voor veel kinderen is een veilig en stabiel thuis nog altijd niet vanzelfsprekend. Deze kinderen verdienen een (tijdelijk) tweede thuis om veilig kind te kunnen zijn. In de deelsessie ‘Vragen staat vrij: krijg beter zicht op pleegzorg’ op de regionale conferentie ‘Bewogen en bevlogen’, werd pleegzorg vanuit diverse kanten belicht onder leiding van Ilona Sibbing en Kim van der Valk, beiden werkzaam bij Stichting Jeugdformaat.

Lees meer >

Opvoeden tussen twee culturen en informele steun

In deze deelsessie tijdens de conferentie ‘Bewogen en bevlogen’ werden twee inspirerende voorbeelden gepresenteerd van hoe informele en formele steun aan gezinnen elkaar kunnen versterken.

Lees meer >

Love Your Mind: de wachttijd verzachten

Het project Love Your Mind (LYM) heeft als missie om jongeren op een laagdrempelige manier te koppelen aan hun leeftijdsgenoten die op de wachtlijst staan voor jeugdzorg, met als voornaamste doel de verzachting van de wachttijd. Het werd gepresenteerd tijdens één van de deelsessies op de regionale conferentie ‘Bewogen en bevlogen’. 

Lees meer >

 

Van individuele naar collectieve jeugdhulp in het onderwijs

Tijdens twee deelsessies van de conferentie 'Bewogen en bevlogen' stond de cruciale samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp centraal. Deze samenwerking, die al lange tijd speelt, is een belangrijk speerpunt in de Regiovisie Jeugdhulp Haaglanden.

Lees meer >

Mbo als werkplaats voor jeugdhulp

“Wat betekent het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) als werkplaats voor jeugdhulp?”. Dit was de centrale vraag tijdens deze deelsessie. 80% van de voortijdig schoolverlaters bevindt zich op het mbo. Scholen merken dat de ondersteuningsvragen van hun studenten de expertise van scholen overstijgen.

Lees meer >

 

Collega aanmelden als community lid op www.jeugdhulphaaglanden.nl?


Wil je een collega de kans bieden community lid te worden? Stuur dan deze link door: www.jeugdhulphaaglanden.nl/samenwerken. Alle community leden blijven automatisch op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen binnen onze regio via een nieuwsbrief. Ook kunnen zij op de website (met inloggevens) documenten van de Ontwikkeltafel bekijken en zien welke werkgroepen in Haaglanden actief zijn.

 

Deze nieuwsbrief gaat naar professionals van gemeenten en jeugdhulpaanbieders in Jeugdhulpregio Haaglanden: Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Den Haag, Westland, Delft, Voorschoten, Wassenaar, Rijswijk, Midden-Delfland, Zoetermeer.


Heb je nieuws of wil je reageren?
Stuur een bericht naar: → 
nieuws@sbjh.nl 

Vragen over het Haags Toekomstperspectief voor Jeugd- en Gezinshulp? 
Gemeente Den Haag wil komen tot een nieuwe vorm van samenwerking met
aanbieders (waarbij de ambitie gezins- en gebiedsgericht werken centraal staat).

Stuur een bericht naar: → toekomstjeugdhulp@denhaag.nl

Je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief

Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden
Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 
Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag
T: (085) 4855417

www.jeugdhulphaaglanden.nl

Bezoekadres:
Spui 70, 2511 BT Den Haag (Stadhuis)

Wil je de manier wijzigen waarop je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je 
gegevens bijwerken of je afmelden voor deze lijst.

Afbeeldingen

0  reacties

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen