Afgelopen maand kwam de pilot ICM ten einde.
In 2018 concludeerden we in de uitloop van de eerste regiovisie huidelijk geweld (2015-2018) als Haaglandse netwerkpartners dat we nog te weinig systemisch keken naar huiselijk geweld. In de regiovisie huiselijk geweld (2019-2022) nemen we op dat we hier verandering in moesten brengen.
Na een voorverkenning startte een pilot om Intensief Casemanagement (ICM) – een methodiek ontwikkeld door Multifocus – te implementeren in de regio. Niet alleen de implementatie van de interventie zelf was hierbij belangrijk, maar ook het verspreiden van de systemische blik.
De pilot ICM: van maart 2022 tot februari 2025
Drie jaar lang werd ICM in de praktijk gebracht, en op de drukbezochte eindbijeenkomst bij Reclassering Nederland en Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden deelden betrokken organisaties zoals Arosa van KesslerPerspectief en VVT Den Haag hun ervaringen.
Wat bleek? Zoals verwacht hielp de integrale, systemische benadering van en mét de klant, direct na een crisis, om in contact te kunnen blijven met gezinnen die meestal niet intrinsiek gemotiveerd waren om hulp te accepteren. Door het patroon en niet het symptoom tot onderwerp te maken, door mee te denken over hun situatie – hoe ze erin verzeild raakten en hoe het kan dat dezelfde patronen zich steeds opnieuw blijven herhalen en te ontschuldigen – kon in vrijwillig kader vaak tóch verandering worden ingezet.
Tijdens een panelgesprek werd besproken hoe gemeenten en uitvoeringsorganisaties in de regio verder willen met ICM. Eén ding is duidelijk: de ICM-bril gaat niet meer af. Ook werd een verbinding gelegd met de Haaglandse proeftuin TKGB.
Benieuwd naar de resultaten?
Wil je meer weten over de pilot, de opbrengsten en aanbevelingen? Lees het eindrapport in onze regionale bibliotheek!