Kennismaken met bevlogen Gezinscoaches Team Risicogroepen Den Haag

Lotte Bruijninckx 24-06-2024
932 keer bekeken 0 reacties

Gezinscoaches Kübra Çetinkaya en Yeliz Basegmez slaan als regievoerders de bruggen tussen zorg en veiligheid. Die zijn hard nodig om criminaliteit, polarisatie en radicalisering bij jeugdigen en binnen (hun) gezin te voorkómen of aan te pakken.

Beide professionals hebben veel ervaring in de (jeugd)zorg. Kübra was voorheen bijvoorbeeld reguliere gezinscoach en Yeliz heeft tien jaar in de verslavingszorg gewerkt. Beiden werken als bevlogen professionals in het Team Risicogroepen bij de gemeente Den Haag. Een hecht specialistisch team bestaande uit negen gezinscoaches, een manager en een gedragswetenschapper. “Er is een groot onderling vertrouwen en we delen alle kennis en kunde met elkaar. Dat moet ook wel als je naar onze doelgroep kijkt waar meestal maatwerk voor nodig is.” vertelt Kübra. Iedere gezinscoach heeft een eigen wijk. Zo is Kübra verbonden aan de wijk Escamp en Yeliz aan Leidschenveen-Ypenburg. Een belangrijk doel van het team is het herstel van het “gewone” leven, op het gebied van thuis, dagbesteding, vrijetijdsinvulling en identiteit.

Hoe verloopt een traject met een gezinscoach?

Yeliz geeft een toelichting: “Via allerlei kanalen als school, werkgever of politie komt een aanvraag binnen en dan vindt er een intake plaats. Deze is altijd met twee coaches. In de teamvergadering wordt de casuïstiek besproken. Elke casus moet binnen een bepaalde termijn worden opgepakt. Op basis van de intake en in verband met veiligheid wordt bepaald of er in duo’s of alleen kan worden gewerkt. De hulpvraag wordt verder uitgewerkt en er worden korte en/of  lange termijn doelen opgesteld. Tussentijds zijn er evaluatiemomenten.”
“We proberen trajecten binnen 6 maanden af te sluiten maar omdat alles eigenlijk maatwerk is, kun je geen vaste doorlooptijden hanteren.” vult Kübra aan.

Casus regie

Professionals uit het team werken vanuit casusregie en kunnen zo nodig begeleiding bieden vanuit een systemische benadering voor het hele gezin in samenwerking met de betrokken ketenpartners. Tijdens het traject wordt vaak het hele gezin betrokken. Dit kan beschermend werken maar ook de risicofactoren binnen het gezin worden in kaart gebracht. Het gaat hier om een regierol van de gezinscoach.

“Het is een mooie doelgroep en het geeft zoveel voldoening als een jeugdige en een gezin op eigen kracht verder kunnen. Dat is het idee  van regie voeren.” 


Kübra en Yeliz leggen uit wat volgens hen cruciaal is voor goede begeleiding: “Het gaat om transparantie en dat de jeugdigen inzien dat zij als mens worden behandeld, gehoord worden en in alle vertrouwen hun verhaal kunnen doen. Wij voeren de regie en bieden zo nodig een stukje begeleiding. Daarnaast beoordelen we of er zorg, ggz of coaching nodig is en leiden hiernaar toe. We streven er niet naar dat de gewenste situatie altijd een 10 moet zijn binnen het gezin of voor de cliënt. In sommige gevallen is een 6 ook voldoende. We richten ons niet op perfectie, maar op wat goed genoeg is.
Met de nieuwe samenwerkingsverbanden kijken we ook naar hoe het nu gaat en waar de kansen voor verbeteringen zitten. We werken wijkgericht en behalen daardoor ook mooie resultaten, doordat we direct contact hebben met onze doelgroep. We zijn een specialistisch team en ook altijd bezig met onze eigen ontwikkeling door vooral kennis en kunde met elkaar te delen.”

Bedreiging

Beiden zeggen dat het meestal niet heel spannend is en zij zich meestal veilig voelen: “Een intakegesprek gebeurt sowieso met z’n tweeën. Daarna evalueren we het gesprek en wegen we zorgvuldig af of we alleen of als duo verder gaan. Er zijn binnen het team intervisie-momenten en we kunnen altijd op elkaar terugvallen. Een melding kan heftig overkomen maar als je iemand als mens behandeld en niet de fout op de voorgrond zet, heeft dat een positief effect”.

Drijfveren

Enthousiast vertellen Yeliz en Kübra dat zij veel vrijheid in hun werk ervaren. Je kunt zelf plannen hoe en wat je doet op huisbezoek of naar een school gaan, met een cliënt gaan wandelen of telefonisch contact houden.

“De jeugd is de toekomst en ik wil er voor hen zijn.” 

Ondanks de vele gezinnen die zij per persoon onder hun hoede hebben - tussen de 11 en 14 - ervaren zij geen enorme werkdruk. “Er zitten ook casussen tussen waar je minder tijd aan kwijt bent, hoor. Verder genieten we veel vertrouwen van de manager en de gedragswetenschapper en kunnen we, mits goed onderbouwd, “out of the box” denken en naar oplossingen zoeken.”

Afbeeldingen

Waarderen

Reageren

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen