Dat er veel belangstelling voor deze nieuwe -wetenschappelijk onderbouwde- tool is, bleek uit de grote opkomst tijdens de Deeltafel Keuzehulp op 21 november in Haaglanden. Maar liefst zo’n 40 deelnemers waren benieuwd hoe de Keuzehulp jeugd en gezin helpt bij het maken van de juiste keuzes. Marjan de Lange (adviseur/docent) en Gonnie Albrecht (directeur PI Research) gaven in opdracht van het Nederlands Jeugdinstituut een inkijkje in hoe de Keuzehulp tot stand kwam en hoe deze kan worden ingezet bij het samen bepalen van werkzame hulp. “Bij het ontwikkelen ervan hebben we gekeken naar de kennis uit richtlijnen en zorgstandaarden en hebben we bij verschillende expertisegroepen kennis opgehaald om te kijken welke kernelementen en interventies werkzaam zijn bij bepaalde problemen. Daarnaast hebben we gekeken welke vuistregels van belang zijn in het contact met en de aanpak van een aantal opgroei- of opvoedproblemen, waardoor kinderen en gezinnen kunnen vastlopen.”
"Samen zicht krijgen op de situatie in het gezin en onderbouwd keuzes maken"
Zo’n 40 wijkteams hebben de tool uitgetest. Ook ouders en jongvolwassenen die ervaring hebben met het krijgen van hulp hebben bijgedragen aan de ontwikkeling ervan en stevig meegedacht over de vuistregels. ‘Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat wij samen tot een beslissing komen die voor hen belangrijk is’ was hierbij een belangrijke vraag. De Keuzehulp is ontwikkeld voor de toegang in de gemeente en praktijkondersteuners bij de huisarts. Ook jeugdhulpaanbieders kunnen er gebruik van maken.
SKJ geregistreerde training voor gebruik Keuzehulp
Met inzet van de tool krijg je antwoorden op vragen als 'Hoe maak ik als professional een goede inschatting van de aard en ernst van wat er speelt? Hoe krijg ik zicht op steunbronnen van het gezin en de krachten van de jongere en het gezin? Welke passende hulp zet ik vervolgens in, gebaseerd op recente en actuele kennis? Hoe doe ik dat in een gezamenlijk besluitvormingsproces met ouders en jongeren?' Als professional wil je daarbij graag afwegen welke ondersteuning je zelf kunt bieden en waarvoor specialistische expertise nodig is. Bij de meeste gezinnen weet je na de eerste twee gesprekken voldoende voor de vervolgstappen. De Keuzehulp sluit aan op de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. De informatie over effectieve hulp is gebaseerd op kennis over 'wat werkt' en interventies uit de databank Effectieve jeugdinterventies. In principe kun je met de gebruikershandleiding zo starten met de inzet van de Keuzehulp. Een SKJ geregistreerde training van 3 dagdelen met intervisie-momenten helpt je om de keuzehulp sneller te doorgronden en je goed eigen te maken. De Keuzehulp is ontwikkeld binnen een samenwerking van het Nederlands Jeugdinstituut, PI Research en de Universiteit van Amsterdam.
Keuzehulp ook in Haaglanden
Wim Bijl, interim directeur van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden is blij met de komst van de Keuzehulp: “Met de 9 gemeenten gaan we bespreken hoe dit instrument ingezet kan worden in de keten en waar deze een plek kan krijgen. Hierbij moeten we kijken naar welke andere tools al ingezet worden, zoals GIZ voor het gezamenlijk inschatten van de zorgbehoefte.”
Ook waren er kritische kanttekeningen. Peter Willems, lid van de Oudersraad Haaglanden gaf aan dat het belangrijk is eerst vertrouwen op te bouwen met het gezin voordat een tool wordt ingezet. “Eerst verbinding maken, pas daarna voelen ouders en kinderen zich vrij om te zeggen wat er echt aan de hand is.” Toen de deelnemers in groepjes uiteengingen om de Keuzehulp uit te proberen, bleek dat die verbinding juist al ontstaat door het speelse karakter van het gebruik van kaartjes. “Bovendien schat je als professional in aan of, wanneer en hoe je de gesprekskaarten met agendapunt inzetten in het gesprek; daarvan moet je zelf een goede inschatting maken”, aldus een professional. Zij vervolgt: “Ook hoeft het niet altijd in het eerste gesprek te worden gebruikt en niet alles komt meteen in één gesprek aan de orde. Wel is het belangrijk dat de informatie goed wordt overgedragen van de gemeente naar de hulpverlener.”
Meer informatie
Voor vragen over scholing kun je een mail sturen naar JamieWestenenk, j.westenenk@piresearch.nl.
Ga naar Keuzehulp jeugd en gezin voor info over de tool. Bij vragen over de Keuzehulp kun je terecht bij Ike van der Schoor van het Nederlands Jeugdinstituut: i.vanderschoor@nji.nl.