Naast dit kader is er nu ook een ondersteunend hulpmiddel beschikbaar: het Verkenningsinstrument Toegang (VIT). Dit digitale instrument helpt gemeenten inzicht te krijgen in hoeverre de essentiële functies van de toegang en het lokale team voldoende zijn geborgd. Met het Richtinggevend Kader en het VIT zet de VNG een stap richting een effectievere en toekomstbestendige toegang, waarbij beleid, uitvoering en inwoners centraal staan.
Het Richtinggevend Kader: een helder kompas
Het Richtinggevend Kader van de VNG (niet te verwarren met het Richtinggevend Kader regio Haaglanden voor de te leveren duur en volume van zorg per toewijzing!) biedt een overzicht van de basiskenmerken en competenties waaraan lokale teams en de toegangsfunctie moeten voldoen. Het kader is opgebouwd rond 13 uitgangspunten, die zijn ingedeeld in drie overkoepelende thema’s:
- Dichtbij: De toegang en ondersteuning moeten toegankelijk en laagdrempelig zijn.
- Integraal: Samenwerking en verbinding tussen verschillende domeinen staan centraal.
- Met mandaat: Lokale teams moeten de juiste bevoegdheden hebben om effectief te handelen.
Gemeenten worden aangemoedigd om deze uitgangspunten te vertalen naar hun eigen situatie.
Praktisch Verkenningsinstrument Toegang (VIT)
Het VIT is ontworpen om gemeenten stap voor stap inzicht te geven in de sterktes en aandachtspunten van hun toegangsfunctie en lokale teams. Dit gebeurt vanuit drie perspectieven:
- Beleid: Hoe sluit de toegang aan bij gemeentelijke doelstellingen?
- Uitvoering: Hoe ervaren professionals in de praktijk de werking van de toegang?
- Inwoners: Hoe toegankelijk en begrijpelijk is de toegang voor inwoners?
Door gesprekken te voeren met betrokkenen uit elk van deze perspectieven, krijgen gemeenten een volledig beeld van hun situatie.
Aan de slag met het VIT
Tijdens de fysieke Ontwikkeltafel van 21 november vertelden Hester Heringa en Elisa Luijcx vanuit de VNG hoe je met het richtinggevend kader en het VIT in je eigen gemeente aan de slag kan. Het invullen van het VIT vraagt voorbereiding en een systematische aanpak. De VNG adviseert hiervoor een tijdsinvestering van ongeveer zes uur, exclusief voorbereiding en de uitwerking van de resultaten. Het Voorbereidingsdocument VIT biedt richtlijnen voor gesprekken met stakeholders en helpt bij het beantwoorden van de vragen in het instrument.
Na het invullen van het VIT ontvangt de gemeente een rapport met een overzicht van de bevindingen. Dit rapport is uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en wordt niet gedeeld met derden.
Gemeenten kunnen de testversie van het VIT gebruiken om hun toegangsfunctie te verbeteren. Naast het VIT biedt de VNG een kennisbank aan. Hier kunnen gemeenten inspiratie en praktische tips vinden om aan de slag te gaan met de uitgangspunten van het Richtinggevend Kader.
Interesse in het VIT?
Wil je als gemeente werken aan de optimalisatie van je toegang en lokale teams? Meld je aan voor de testversie van het VIT via toegang@vng.nl en ontdek hoe deze tool jouw gemeente kan helpen.