De Routekaart naar Veiligheid en de Verklarende Analyse: een sterke match!

27-09-2024
221 keer bekeken

Onlangs had Lotte Strik, trainer van de Routekaart naar Veiligheid, een interessant gesprek met Hilde Tempel. Hilde Tempel is samen met Laura Geesing bedenker en trainer van de Verklarende Analyse. Lotte en Hilde spraken elkaar over de overeenkomsten en verschillen tussen de twee methoden, die beide gericht zijn op het bevorderen van veiligheid binnen gezinnen en huishoudens.

De Routekaart is ontwikkeld om als organisaties beter samen te werken in huishoudens waar (mogelijk) huiselijk geweld speelt. In de Routekaart is zowel Signs of Safety als gefaseerd samenwerken aan veiligheid en Beter Samenspel verwerkt. Dit levert eenheid van taal, zodat men zich kan focussen op het implementeren en uitwerken van de Routekaart naar Veiligheid, in plaats van steeds weer nieuwe modellen aanleren en inzetten in casuïstiek. De Verklarende Analyse is ontwikkeld om samen met ouders en jeugdige de situatie die is ontstaan, beter te begrijpen. Dit vanuit het motto ”eerst begrijpen dan behandelen”. Nadat de dynamiek, patronen of werkingsmechanisme in samenhang in kaart zijn gebracht en begrepen wordt, volgen de doelen. Daarbij worden passende interventies genoemd. Het is aan de professional om het gezin daar wegwijs in te maken.

Lotte, Hilde en Laura werden enthousiast van de vele overeenkomsten die ze ontdekten, zowel in beide modellen als in de visie dat het zo belangrijk is te blijven leren van en met elkaar.

 

Wat zijn belangrijke overeenkomsten?

  • Achter het gedrag kijken is cruciaal

Wat maakt dat iemand teveel alcohol is gaan gebruiken? Hoe kunnen we het gedrag begrijpen en daar erkenning aan geven en empathie voor hebben, zodat we helder zijn dat schadelijk gedrag niet oké is, maar de persoon die dat gedrag laat zien wel?

  • Samen met het gezin/huishouden bespreken wat gewenst is en niet de professional(s) met elkaar

De professionals kijken en denken mee als professionals maar bepalen niet.

  • Bejegening en taal

Hoe we met en over het gezin/huishoudens praten, is van groot belang. Daarbij is het gebruik van de taal van de mensen over wie het gaat en niet onze vaktaal belangrijk. En ook vanuit compassie voor de ontstane situatie en de worstelingen die men heeft doorstaan.

  • Vanuit een open en respectvolle houding eerst zorgen dat we begrijpen wat er speelt en dan pas eventueel kennis toevoegen

Dit is van belang zodat het gezin/huishouden zelf de kennis heeft om keuzes te maken en te veranderen.

  • Meer nodig dan training

Zowel de Verklarende Analyse als de Routekaart naar Veiligheid kun je niet na enkele dagen training vlekkeloos toepassen. Beide vragen van teams en organisaties een lerende cultuur waarbij beleid, rapportage en netwerkpartners afgestemd worden op het model.

 

Wat zijn belangrijke verschillen?

  • De Verklarende Analyse neemt expliciet meerdere onderwerpen mee in de analyse

Onderwerpen zoals aanleg van ouders of kinderen, bijvoorbeeld temperament en positieve gezondheid en lichamelijk functioneren, worden meegenomen om inzicht te krijgen voor de ontstane situatie. Denk bijvoorbeeld aan de impact van suikerziekte op gedrag en emotie. Bij de Routekaart naar Veiligheid is er geen checklist op al deze punten, waardoor het risico ontstaat dat onderwerpen vergeten worden.

  • De Routekaart naar Veiligheid heeft interventies uitgewerkt en geordend in de fasering van gefaseerd werken aan veiligheid

Bij de Verklarende Analyse volgen na inzicht en samenhang van de situatie, samen met het gezin komen tot doelen en passende interventies. Die interventies worden niet uitgeschreven. De kern van de samenhang wordt besproken met de jeugdige en ouders, waarbij er pas verder wordt gegaan als er overeenstemming is. De Routekaart omschrijft uitgebreid de interventies en het proces van samen afstemmen, evalueren, controleren en bijstellen van deze interventies, steeds samen met de huishoudens en hun netwerk.

 

Wat is de opbrengst?

De Routekaart naar Veiligheid en de Verklarende Analyse hebben overeenkomsten en sluiten mooi op elkaar aan. In de Routekaart naar Veiligheid worden thema’s als positieve gezondheid, temperament en lichamelijk functioneren toegevoegd als zijnde thema’s om in de analyse te bevragen. Tevens wordt verwezen naar de website, training en tools van de Verklarende Analyse van Hilde Tempel en Laura Geesing, zodat professionals die behoefte hebben aan extra deskundigheid om het vlak van analyseren, weten waar zij terecht kunnen. De Verklarende Analyse en de Routekaart naar Veiligheid zijn een goede match!

 

 

Afbeeldingen

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen