
|
Rode draad 1: Tarieven, financieel inzicht en sturing
Aan deze Deeltafel komt het volgende aan de orde:
Tweede ronde generieke update tarieven
In december 2021 is het onderzoeksformat gestuurd aan de partijen die producten leveren die voor de tweede ronde staan geagendeerd.
- Tijdens de Ontwikkeltafel op donderdag 20 januari stonden we stil bij de voortgang van het onderzoek dat in december is uitgezet.
- Op de Ontwikkeltafel van donderdag 17 februari bieden we de eerste resultaten van het onderzoek en tot welke verdiepingsvragen die hebben geleid.
- De verdiepingsvragen bespreken we vervolgens met de betrokken aanbieders. De voortgang komt aan bod op de Ontwikkeltafel van donderdag 17 maart/donderdag 21 april.
- In mei hopen we conclusies te kunnen trekken die we na verwerking van commentaar en suggesties tijdens de plenaire Ontwikkeltafel van donderdag 16 juni voorleggen.
Verdiepingsonderzoek specialistische GGZ (54002, maar ook 54003 en 54004)
- Aan de Ontwikkeltafel van donderdag 20 januari zijn de eerste verdiepende analyses voorgelegd met de vragen die daaruit volgden.
- Vervolgens is de idee om vanuit nadere kwantitatieve analyses in februari de stap te zetten naar kwalitatieve duiding. De eerste in februari, vervolgens in maart en aansluitend trekken we conclusies in april. Deze conclusies kunnen naar verwachting twee richtingen opgaan. Enerzijds het van elkaar leren in termen van extra mogelijkheden tot doelmatigheid en anderzijds meer inhoudelijk van aard; leidend tot bijvoorbeeld een nadere differentiatie van het product en/of gerelateerde issues (dat speelt m.n. bij 54004). Waar leren van doelmatigheid mogelijk blijkt, is het de individuele verantwoordelijkheid van aanbieders om daar zelf vorm aan te geven; ondersteund door het delen van leerervaringen aan de Ontwikkeltafel. Dit leren van elkaar zal naar verwachting een blijvend onderwerp worden en ook verder gaan dan deze rode draad. De overige conclusies leiden naar verwachting tot herzieningsvoorstellen.
- Via de Ontwikkeltafel van donderdag 19 mei werken we naar de Ontwikkeltafel van donderdag 16 juni.
Productbeschrijvingen
- Het up-to-date houden en optimaliseren van productbeschrijvingen is een continu proces. Per product mobiliseren we de vereiste expertise bij gemeenten en aanbieders. Aan de maandelijkse Ontwikkeltafel staan we stil bij de voortgang en waar nodig bij issues die extra aandacht behoeven. De uiteindelijke conclusies komen tijdens de Ontwikkeltafel van donderdag 16 juni plenair aan bod.
Losse onderwerpen
- Uit de eerste ronde van het tarievenonderzoek van het voorjaar 2021 en de daaruit volgende herzieningen is een aantal ‘losse’ onderwerpen gekomen die successievelijk geagendeerd zullen worden. Dat agenderen zal vooral de vorm van het ijken van de voortgang hebben. De onderwerpen zelf zullen we met directe betrokkenen en deskundigen oppakken.
Deelnemers
Aan deze Deeltafel hebben we behoefte aan een mix van financiële, bedrijfskundige en inhoudelijke expertise. We adviseren contractpartners bij gemeenten en aanbieders om gezamenlijk op te trekken en bijvoorbeeld in samenwerking die verschillende expertises in te brengen.
|

Rode draad 2: Bedrijfsvoering
In september 2021 is de Deeltafel Bedrijfsvoering gestart. Hiervoor is een klankbordgroep samengesteld waarin vertegenwoordigd zijn: vijf jeugdzorgaanbieders, één gemeente en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden. Tijdens deze startbijeenkomst is vanuit de context van de bedrijfsvoering de prioritering voor de werkagenda voor de komende tijd vastgesteld. De focus ligt hierbij op control: eerst de huishouding in de keten op orde brengen. Tijdens de komende Ontwikkeltafels staan de volgende onderwerpen centraal: datakwaliteit, toepassing van het Administratieprotocol Jeugdhulpregio Haaglanden en verbetering van de communicatie tussen jeugdhulpaanbieders, gemeenten en het SbJH.
Tijdens de Ontwikkeltafel van november 2021 is benoemd dat verstoringen in het ketenproces hoofdzakelijk zijn gerelateerd aan drie belangrijke issues: 1. communicatie; 2. mate van uniformering en 3. niet tijdigheid van het berichtenverkeer. De komende Ontwikkeltafels staan dan ook in het teken van het bieden van meer inzicht in het procesverloop. Daarbij komt ook het volgende aan de orde: hoe we in de keten kunnen werken aan verbeteringen ten behoeve van meer eenduidigheid -redelijk- en billijkheid- in de interpretatie van afspraken zoals vastgelegd in het administratieprotocol.
Planning Deeltafels:
- Donderdag 20 januari: Interpretatie administratieprotocol, berichtenverkeer en wijze van communicatie, oplossingsrichtingen en quick-wins
- Donderdag 17 februari: Fasering en eventueel tijdpad om volledig aan de (landelijke) standaarden te voldoen, uitvoeren verbetervoorstellen
- Donderdagen 17 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni: Monitoren voortgang verbetervoorstellen; het ophalen van ervaringen op basis van verbeterde informatiehuishouding, het leren van elkaars bedrijfsvoering aan de hand van goede voorbeelden (inventarisatie, benchmarken, spiegelinformatie) en het planmatig en resultaatgericht doorontwikkelen.
Deelnemers
Deze Deeltafel is bedoeld voor collega's die bedrijfsvoering in het takenpakket, heeft zoals managers bedrijfsvoering, (business)controllers en collega's met kennis van het berichtenverkeer in combinatie met het administratieprotocol.
|
|

|
Rode draad 3: Leren meten en outcome
Afgelopen jaar is aan twee Deeltafels met aanbieders de aanpak vastgesteld om te gaan starten met het meten van outcome. Vijf aanbieders hebben zich aangemeld om in Q1 2022 te starten met het verzamelen van de data om ervaring op te doen en de werkwijze uit te werken voor alle gecontracteerde aanbieders. Om het proefdraaien te ondersteunen is Infinitcare gecontracteerd. Het proefdraaien heeft tot doel om de aanpak voor het ophalen van data uit te werken zodat alle gecontracteerde aanbieders de outcome gegevens kunnen aanleveren. Daarnaast wordt de getoetste aanpak voor privacy en informatiebeveiliging geïmplementeerd, waarbij de gemeenten de outcome gegevens verdicht en niet op persoonsniveau ontvangen. Als laatste werken we de aanpak voor de resultaatdialoog verder uit zodat helder is op welke wijze aanbieders en gemeenten gezamenlijk de hulpverlening gaan verbeteren. Dit gebeurt op basis van de inzichten uit de outcome gegevens.
Planning Deeltafels:
- Op de Ontwikkeltafel van donderdag 19 mei delen we de eerste ervaringen met het aanleveren van de outcome gegevens en bespreken we enkele rapportages op basis van deze eerste data.
- Op de Ontwikkeltafel in oktober (datum volgt) delen we de overeengekomen werkwijze met alle aanbieders en informeren we betrokkenen over de vervolgstappen. Het is van belang dat alle aanbieders -ook de aanbieders die nu niet met het proefdraaien meedoen- de outcome criteria meten zoals in ‘meten, duiden oordeelsvorming’ is vastgelegd. Op deze manier kunnen we eind dit jaar zoveel mogelijk data verzamelen om het eerste regionale beeld te krijgen van outcome
Deelnemers
Deze Deeltafel is bedoeld voor collega's bij gemeenten en aanbieders die geïnteresseerd zijn om gezamenlijk te ontdekken hoe we inzicht kunnen krijgen in de resultaten van de jeugdhulp.
|
|

Rode draad 4: Werkproces en handboek
Aan deze Deeltafel zijn we gestart met een tekening uit de losse pols voor het (digitale) werkproces en het handboek. De werkgroep bestaat uit een voorbereidende werkgroep en een klankbordgroep: deelnemers namens acht jeugdhulpaanbieders; vijf gemeenten en twee medewerkers van het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden. Zij hebben het algemene werkproces als een ‘kapstok’ uitgewerkt. Aan deze kapstok hangen verschillende deelprocessen. Hieraan worden instrumenten toegevoegd of er wordt doorverwezen naar websites, de digitale leeromgeving, documenten, webinars, etc. De werkgroepen hebben meerdere werksessies gehouden en zij hebben twee Deeltafels geleid waar informatie werd gedeeld en input opgehaald.
Planning:
- Zomer: eerste realisatie van het digitale werkproces en een voorstel hoe we dit werkproces laten implementeren door de werkgroep Werkproces Toegang.
- Presentatie van het digitale werkproces (waaronder het administratieprotocol, privacy en het Richtinggevend Kader) tijdens de Ontwikkeltafel van donderdag 19 mei.
Deelnemers
Deze Deeltafel is bedoeld voor lokale teams, verwijzers, jeugdprofessionals bij de aanbieders en overige betrokkenen bij gemeenten en aanbieders.
|
Rode draad 5: Regiovisie
De regiovisie van Haaglanden is door alle gemeenteraden vastgesteld. We willen bij deze iedereen die een bijdrage heeft geleverd bij de ontwikkeling van deze regiovisie hartelijk bedanken. Klik hier om de regiovisie te bekijken of te downloaden.
Inmiddels wordt gewerkt aan het uitvoeringsprogramma hiervan. Daarbij slaan we ook al een brug naar de landelijke Hervormingsagenda, die naar verwachting rond het voorjaar 2022 door het Rijk, VNG, branches, professionals en cliënten zal worden vastgesteld. Uiteraard hebben we ook nog rekening te houden met de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart en de periode van Collegevorming (met mogelijk ook nieuwe of extra prioriteiten) die daar op volgt. We realiseren ons bovendien dat het werken aan de andere rode draden en de dagelijkse uitvoering van de jeugdhulp, juist in Coronatijd, van alle betrokkenen tijd en energie vergt. Daarom is de ambitie om de meer concrete gesprekken over het prioriteren en operationaliseren van onderdelen van de regiovisie na de zomervakantie op te pakken. Tot die tijd zullen we naar verwachting wel enkele keren op ad hoc basis aandacht vragen voor issues die ook in de regiovisie een belangrijke plaats innemen, met name wachttijden. Indien dat een extra sessie vergt, kondigen we dat tijdig aan en anders behandelen we zo’n onderwerp in het plenaire deel van de maandelijkse Ontwikkeltafel.
|
.jpg) |
|
Deze nieuwsbrief gaat naar professionals van gemeenten en jeugdhulpaanbieders in Jeugdhulpregio Haaglanden: Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Den Haag, Westland, Delft, Voorschoten, Wassenaar, Rijswijk, Midden-Delfland, Zoetermeer.
Heb je nieuws of wil je reageren?
Stuur een bericht naar: → nieuws@h10inkoop.nl
Je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief

Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden
Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag
T: (085) 4855417
www.sbjh.nl
Bezoekadres:
Spui 70, 2511 BT Den Haag (Stadhuis)
Wil je de manier wijzigen waarop je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je gegevens bijwerken of je afmelden voor deze lijst.
|
|